söndag 6 april 2014

Sierra Leone: torsdag- fredag

Torsdagen den 27.03

Efter en lång flygresa så landade planet i Sierra Leone i Västafrika. När vi klev ut ur planet så var det som att kliva in i en bastu. Jag trodde seriöst inte att jag skulle klara av att leva en vecka i det landet eftersom det var kväll och det var så här varmt även fast solen inte var framme. Vi möttes genast av många mörkhyade män när vi kom ut med våra resväskor för att ta en minibuss till båten. Där talade jag med en man som gav mig ett afrikanskt namn, minns dock inte vad namnet var, något med Tamara…
Vår buss kom och vi satte oss i den, minns ännu att man var så otroligt upprymd och att man faktiskt hade svårt att fatta att man verkligen var i Afrika. Vi körde förbi ett slumområde och att möta blickar från främlingar och se små plåthus och skräp längs vägen var verkligen spännande, allt jag kände var tusen fjärilar i min mage. Vid hamnen så klev vi på en båt som skulle ta oss till Freetown. När vi satt där på motorbåten så försvann alla bekymmer, vinden var varm och man kände en så ljuvlig doft av havet. För mig kändes det som en dröm, allt var så overkligt att jag hade svårt att förstå vad som hände. Jag kan inte ens finna ord för den känslan som jag kände just då. Jag kände mig väldigt lyckligt lottad som slapp med på denna underbara resa. Vi kom i hamn och en minibuss tog oss till hotellet. Vi var väldigt sömniga så vi gick och la oss nästan direkt. 

Fredagen den 28.03 

Denna morgon så tog vi minibussen, en buss som vi hade under hela vår vecka och åkte till ett ställe som hade schimpanser i en inhägnad. De tog hand om aporna eftersom folk ofta hade dem som husdjur, vilket var fel. Schimpanserna skulle leva ute i naturen för att överleva och kunna föröka sig så att arten inte skulle dö ut. Dessutom så blev schimpanserna mycket farliga när de blev äldre, att de kunde vara en fara om man hade dem som husdjur i sitt hem. 
Efter vårt besök där så for vi in till staden för att få en guidad tur i två museum. Sedan for vi tillbaka till hotellet för att äta :) Inte en så spännande dag men vi var ändå upprymda eftersom det var vår första dag, man fick se miljön och människorna..det var en stor skillnad från hur vi lever här. De flesta människor var så fattiga att jag hade svårt att förstå hur de ens orkade le. Här i Finland har vi allt och vi ler inte ens lika mycket som dessa människor gjorde. 


Vårt hotellrum var ändå helt okej :)

Utsikten från hotellet












Tänk att det finns människor som bor såhär...

Vårt hotell


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar